Intro

Het bestuur/de redactie van de Oostendse Gidsenkring ‘Lange Nelle’ stelt haar collectie gidsenbladen (1989 >) vanaf september 2023 ook digitaal ter beschikking van onderzoekers en geïnteresseerden. Via trefwoorden die je invoert in onderstaande digitaal aangeboden en recente ‘Bibliografie van de geschiedenis van Oostende’ (pdf downloaden – zie helemaal onderaan) vind je de referentie naar onze gidsenbladen. Veel zoek- en leesplezier.

BIBLIOGRAFIE VAN DE GESCHIEDENIS VAN OOSTENDE

https://www.oostende.be/bibliografieoostende

Stad Oostende en Heemkundige kring De Plate presenteren ‘Oostende beschreven’, de vernieuwde bibliografie van de geschiedenis van Oostende. Dit unieke naslagwerk bevat bijna 18.000 titels van boeken en artikels. De bibliografie biedt een schat aan informatie over de geschiedenis van Oostende en helpt de geïnteresseerde lezer op weg in de zoektocht naar wat reeds eerder over de Koningin der Badsteden is verschenen.

‘Oostende beschreven. Bibliografie van de Geschiedenis van Oostende’ is een naslagwerk over de geschiedenis van Oostende, met verwijzingen naar boeken en artikels die verschenen zijn tussen het jaar 1800 en het einde van 2021.

Deze publicatie kwam tot stand in de schoot van heemkundige kring ‘De Plate’, met medewerking van de Stad Oostende. Em. Prof. Dr. Luc François, auteur van diverse publicaties over de geschiedenis van Oostende, is de drijvende kracht achter deze bibliografie. Hij schreef samen met Pieter François het artikel ‘Oostende gemeten en geteld’ over het kadaster van net vóór 1830 voor het jubileumboek van De Plate. In de pijplijn zit ‘Oostende bereisd’, over de voorstelling van Oostende in reisgidsen, dagboeken en almanakken. Het opzet van ‘Oostende beschreven’ is om geïnteresseerde lezers op weg te helpen in de zoektocht naar wat reeds eerder over de stad aan zee is verschenen.

18.000 titels

In 1996 begon een klein groepje pioniers, op aangeven van Walter Debrock, Omer Vilain en Jan Dreesen, aan de ontginning van dit braakliggend terrein. Het eerste deel van de bibliografie met 6.000 titels werd aan het publiek gepresenteerd in het jaar 2000. Na deze eerste verschijning werd elke vijf jaar een aanvulling toegevoegd. Op die manier werden publicaties tot en met 2016 in de bibliografie opgenomen, goed voor een totaal van ongeveer 10.000 titels. Luc François: “Naar aanleiding van de vaststelling dat we precies 25 jaar aan de slag waren, besloten we in De Plate om een nieuwe cumulatieve bibliografie op te stellen van maar liefst 18.000 titels.”

Een uniek naslagwerk

De vernieuwde bibliografie mag om meerdere redenen gerust uniek genoemd worden. Zo werden van meet af aan geen inhoudelijke criteria toegepast bij de selectie van titels. Elk type artikel of boek kan immers een hint voor verder onderzoek bevatten of een verwijzing naar een voorheen niet of minder

bekend werk of archief. Er werden ook boeken en artikels uit tijdschriften opgenomen die niet expliciet met een historisch opzet waren geschreven. Op die manier komen veel meer aspecten aan bod, worden blinde vlekken blootgelegd en blijkt nog duidelijker aan welk historisch onderzoek nog nood is. Tenslotte is ook het vermelden van het plaatsnummer van elke titel in de dichtstbijzijnde bibliotheek een echte meerwaarde. Het maakt deze bibliografie tot een handige zoekgids voor de geïnteresseerde lezer.

Voer voor verzamelaars ‘Oostende beschreven’ is een belangrijk naslagwerk voor iedereen die zich wil verdiepen in de geschiedenis van de stad. Het is een echt collector’s item, de publicatie werd op beperkte oplage gedrukt. Wie interesse heeft in een papieren exemplaar kan hieronder zijn gegevens achterlaten. Een digitale versie kan je hieronder raadplegen. Deze versie zal door heemkundige kring ‘De Plate’ geregeld aangevuld en geactualiseerd worden.

Raadpleeg de online versie via de onderstaande link "Oostende Beschreven. Bibliografie van de Geschiedenis van

Oostende (2023).pdf53,9 Mb"

Ons archief van de door ons uitgegeven ledenbladen

Op de knop klikken van de gewenste jaargangen