Bezoek Oostende met een gids en ontdek haar verrassende verscheidenheid.

In het zog van de Roeschaard

de Roeschaard De wandeling volgt het verhaal uit het boek ‘De Roeschaard. Een visschersroman’ uit 1943 van de Oostendse schrijver Gaston Duribreux.
Op haar sterfbed in een kosthuis aan de vismarkt vertelt Mette aan Manjerick Pincket dat zijn vader twintig jaar geleden niet door een ongeluk in zee verdronken is, maar door Constant Ghouwy vermoord en overboord gegooid werd. Manjerick gaat zelf op onderzoek uit om recht te doen geschieden.Hoe reageert de familie en de besloten vissersgemeenschap d.d. 1928, 20 jaar na de feiten? En welke rol speelt de roeschaard, de kwelduivel van de zeeman aan land hierin?
Start: ‘Oude Vismarkt’ (Bonen - & Kadzandstraat bij Visserskaai) en einde aan het houten staketsel.
Duur: 2 uur

» Reserveer

Stadskernwandeling

Stadskern Oostende Op en binnen het tracé van de verdwenen Oostendse stadswallen maakt de deelnemer kennis met het hart van een moderne badstad die, naast haar toeristische en diensteninfrastructuur, ook haar martiem en koninklijk verleden presenteert.
Dat hart klopt tussen de Albert I-Promenade, de Visserskaai, de Vindictivelaan en de Hendrik Serruyslaan.

» Reserveer

Leopold II-wandeling

Leopold II Deze wandeling presenteert de verwezen-lijkingen van Leopold II die Oostende aanzien heeft gegeven.
Het Oostendse Leopold II-verhaal wordt geprojecteerd tegen de achtergrond van zijn amoureuze belevenissen, de politieke perikelen, Congo en waarneembare belle époque-herinneringen.

Deze wandeling heeft drie mogelijke parcours:
Reserveer »

Visserskaaiwandeling

Vistrap Oostende Tijdens een zilte wandeling aan de westkant van de havengeul ontdekt de deelnemer de boeiende aspecten van actuele en historische haven- en visserijbedrijvigheden met onder meer: het voormalige opleidingsschip Mercator, de laatste IJslandvaarder O.129 Amandine, het directiegebouw DAB Vloot, het Noordzeeaquarium, de vistrap & de kustvisserij, het Westerstaketsel en de nieuwe havendammen.

» Reserveer

Vuurtorenwandeling

Oosteroever Aan de oostkant van de havengeul rond de Oostendse vuurtoren ‘Lange Nelle’ is er een apart leefwereldje te ontdekken.

In het visserijdok liggen vissersschepen aangemeerd. De deelnemer krijgt heel wat weetjes over het visserijgebeuren, de vistechnieken, de quota, de soorten vis en de vishandel. Je verneemt ook meer over de offshore activiteiten voor de windmolenparken op zee.
Ook stadsontwikkeling hier komt aan bod.

» Reserveer

Oosteroeverwandeling

Militair gezien
Oosteroever militair De huidige havengeul is eind 16de eeuw geleidelijk ontstaan in aanloop naar het fameuze Beleg van Oostende (1601-1604). Sindsdien kende de Oosteroever periodiek een militaire geschiedenis waarbij Oostende vaak als oorlogshaven fungeerde. Verscheidene relicten zijn er nog getuigen van, o.m. 'geklasseerde' versterkingen, monumenten en benamingen: Halve Maan, Spinoladijk, Buskruitstraat, Fort Napoleon, 'Vindictive' , bunkers uit WO I en WO II en de Koude Oorlog.

» Reserveer

James Ensorwandeling en Ensorhuis

James Ensor Deze wandeling focust op James Ensor, Oostendes meest bekend kunstenaar. Via zijn favoriete plaatsen in de binnenstad volgen wij zijn spoor en bezoeken wij het Ensorhuis, waar hij woonde en werkte tijdens zijn latere levensjaren.


Het Ensorhuis zal gesloten zijn vanaf 05/11/2017. Heropening na voltooiing van de werken vanaf de zomer of het najaar 2018.

Markante vrouwenwandeling

Vrouwenwandeling Oostende Heel wat vrouwen die plaatselijk, nationaal of internationaal bekend geraakt zijn, werden geboren in Oostende, verbleven er tijdelijk of woonden en werkten er: aarthertogin Isabella, koningin Louise-Marie, prinses Marie-José, schilderes Euphrosina Beernaert, Liliane Baels die huwde met Leopold III, koningin van het visserslied Lucy Loes, schrijfster Charlotte Mutsaers, enz.

» Reserveer

In het spoor van de Zeebonk

Zeebonk Onder meer via het werk (etsen, schilderijen, tekeningen) van de Duitse kunstenaar Julius Collen Turner wordt het levendige Oostendse vissersleven voor WOII opgeroepen. Dat speelde zich af in het oude Oostendse visserskwartier, begrensd door de Visserskaai en achterliggende straten. Komen aan bod: vlucht uit Oostende, Paster Pype, de IJslandvaart, het leven op de kade en nabij de vismijn, de vele cafeetjes, het bijgeloof en de lapnamen, de grote armoede, ... Een boeiende tocht naar de ziel van de Oostendse visser.

» Reserveer

Beeldenwandeling

Beeldenwandeling
Vele kunstenaars, al of niet tijdelijk of definitief neergestreken in de stad, lieten hier hun creaties na: Zeeliedenmonument, ‘Dikke Matille’ alias De Zee, Rock Strangers, de Communicatiemedia, Buste Lucy Loes, Ensorbuste, de vier elementen, de Wind, de Ruimtelijke Zelfstandigheid, enz.

» Reserveer

Spuikomwandeling

Spuikom De deelnemer verneemt heel wat over de vroegere en huidige functies van de spuikom. Wandelend in de richting van Bredene geniet hij/zij van het waterlandlandschap met specifieke fauna en sportbeoefening en de "petite histoire" van de omliggende wijken.
Spuikomwandeling Natuur & Historisch
Spuikomwandeling met oesterdegustatie (speciale regeling)

» Reserveer Natuur & Historisch
» Reserveer met oesterdegustatie

Petit Nice tot Petit Paris

Petit Paris De gids vertelt je de geschiedenis van de westelijke uitbreiding van de stad en toont je de fraaiste gevels uit de belle époque en het interbellum.

» Reserveer

Erfgoed met smaak

Erfgoed met smaak Tijdens deze wandeling maak je op een smaakvolle manier kennis met prachtige erfgoedlocaties en ontdekt u een aantal bijzondere panden.

» Reserveer

Oostende oender woater

Oostende oender woater In 1953 werd de stad voor het laatst door een vernietigende storm geteisterd die in Nederland 1836 doden eiste. Met de gids volgt je in beeld en woord het spoor van de ravage en krijg je te horen hoe onze kust zich voorbereidt op een 1000 –jarige storm en de te verwachten zeespiegelrijzing

» Reserveer

Hugo Claus

Hugo Claus De gids volgt het spoor van de jonge Hugo Claus door de stad en houdt halt bij de locaties die een rol hebben gespeeld in z’n adolescentenjaren aan zee en of in het latere werk van de auteur-kunstschilder. Hugo Claus maakte in de Stad aan Zee kennis met de toen nog rijke bioscoopcultuur, de boksring, de (vissers)cafés, het werk van James Ensor en z’n eerste vrouw Elly Overzier. De ultieme lotsverbondenheid tussen Claus en de stad wordt bezegeld met zijn asverstrooiing voor de kust van Oostende. De 2 uur durende wandeling wordt gestoffeerd met roman-, brief- en poëziefragmenten, anekdotes en biografische gegevens.

» Reserveer

Nog meer wandelingen op aanvraag

 • A l'Ostendaise
 • Armoe Troef
 • Erfgoed met Smaak
 • Fonteinenwandeling
 • In het Spoor van schrijvers en dichters
 • Karel Jonckheerewandeling
 • Kerkhofwandelingen (Nieuwpoortsestweg / Stuiverstraat)
 • Krabbenvangst
 • Stene-Dorp
 • Vuurtorenwijk alias Opex
 • Westerkwartier
 • Zandvoorde-Dorp
 • Zeehelden

display: none

visibility: hidden

parent display: none

parent display: none

parent visibility: hidden

parent visibility: hidden

Inlichtingen & Voorwaarden

Een standaardwandeling duurt meestal 2 uur. U kunt een kortere wandeling vragen of kiezen voor een ( korter ) beknopt bezoek.

Voor een standaardwandeling van twee uur betaalt u € 70,00. Per bijkomend uur moet 35,00 euro betaald worden.
Prijzen voor wandelingen of bezoeken korter dan 2 uur worden afgesproken bij de reservatie.

De aanvrager kan te allen tijde de gereserveerde gidsbeurt kosteloos annuleren tot 3 dagen voor de gidsbeurt. Latere annulaties: in dit geval vergoedt de aanvrager de kosten die de organisator heeft geleden: - annulatie 1 of 2 dagen vóór de gidsbeurt ; 15 €/ per gids - annulatie op de dag van de gidsbeurt of bij het " niet-opdagen" van de groep ; prijs van de gidsbeurt. De gids wacht de groep op tot 60 minuten na het uur van de aanvraag. De prestatie van de gids begint op het afgesproken uur. Eventuele wachttijd wordt als prestatie beschouwd.

We aanvaarden voor uw comfort en dat van onze gidsen per groep maximaal 25 personen. Bent u met een uitzonderlijk grote groep?
Geen nood, de Oostendse Gidsenkring heeft genoeg ervaring en competente gidsen.