Wandelingen

 1. Stadskernwandeling.
  Op en binnen het tracé van de verdwenen Oostendse stadswallen maakt de deelnemer kennis met het hart van een moderne badstad die, naast haar toeristische en diensteninfrastructuur, ook haar glorieus verleden presenteert.
  Dat hart klopt tussen de Albert I-Promenade, de Visserskaai, de Vindictivelaan en de Hendrik Serruyslaan.
   
 2. Koning Leopold II-wandeling.
  Deze wandeling presenteert de verwezenlijkingen van koning Leopold II die Oostende aanzien heeft gegeven. Het Oostendse Leopold II-verhaal wordt geprojecteerd tegen de achtergrond van zijn amoureuze belevenissen, de politieke perikelen en waarneembare belle époque-herinneringen.
  Deze wandeling heeft drie mogelijke parcours: I de binnenstad, II de belle-époquewijk, III Hazegras-Maria-Hendrikapark-haven
   
 3. Visserskaaiwandeling: Maritiem Oostende - Maritieme wandeling
  Tijdens en zilte wandeling aan de westkant van de havengeul ontdekt de deelnemer de boeiende aspecten van actuele en historische  haven- en visserijbedrijvigheden: kustvisserij, het directiegebouw DAB Vloot, Westerstaketsel, de Mercatorjachthaven, het Noordzeeaquarium, de vistrap en de nieuwe havendammen.
   
 4. Oosteroeverwandeling: Visserij en windmolens.
  Aan de oostkant van de havengeul rond de Oostendse vuurtoren ‘Lange Nelle’ is er een apart leefwereldje te ontdekken. In het visserijdok liggen vissersschepen aangemeerd. De deelnemer krijgt heel wat weetjes over het visserijgebeuren, de vistechnieken, de quota, de soorten vis en de vishandel. Je verneemt ook meer over de offshore activiteiten voor de windmolenparken op zee.
  Op aanvraag: voor kinderen krabbenvissen (+1/2u).                                                                                                                           
 5. Oosteroeverwandeling militair gezien                                                                                                                       Ontstaan eind 16de eeuw, in aanloop naar het fameuze Beleg, heeft de Oosteroever sedertdien periodiek een militaire geschiedenis gekend, ook als oorlogshaven. Verscheidene relicten zijn er nog getuigen van, o.m. "geklasseerde" versterkingen, monumenten en benamingen: Halve Maan, Spinoladijk, Buskruitstraat, Fort Napoleon, "Vindictive" , bunkers uit WO I en WO II, enz.                                                                                                           
 6. James Ensorwandeling en Ensorhuis.
  Deze wandeling volgt het spoor van James Ensor, Oostendes meet bekend kunstenaar. Via zijn favoriete plaatsen in de binnenstad volgen wij zijn spoor en bezoeken wij het Ensorhuis, waar hij woonde en werkte tijdens zijn latere levensjaren.
   
 7. Markante vrouwenwandeling.
  Heel wat vrouwen van vroeger en nu ,hebben een belangrijke rol gespeeld hebben in de geschiedenis van de stad Oostende. Deze boeiende wandeling bewijst het ons allemaal.
   
 8. In het spoor van de Zeebonk.
  Het oude Oostendse visserskwartier, afgezoomd door de Visserskaai en de belendende straten, vertelt een rijke episode visserijgeschiedenis. De gids loopt in het voetspoor van één van de vele zeebonken die ooit de wijk bevolkten. De grote armoede, het leven op de kade en de nabije vismijn, de vele cafeetjes, het bijgeloof en de lapnamen, de grote exodus tijdens de twee wereldoorlogen, de IJslandvaart, Paster Pype, ... Een boeiende tocht naar de ziel van de Oostendse visser.
   
   
 9. Natuurwandeling: Strand en Duin.
  Het strand biedt veel meer dan alleen maar zand. Het is een levend landschap, met eb en vloed, een bijzondere biotoop met verrassend veel fauna en flora. Er is ook aandacht voor de klimaatwijziging, de stijging van de zeespiegel en infrastructuurwerken.
   
 10. Beeldenwandeling.
   Ook kunstenaars, al dan niet Oostendenaars,  lieten hun sporen in de stad na.  En dat merkt u aan de vele beelden. Straks loopt u die nooit meer achteloos voorbij.
   
   
 11. Spuikomwandeling.
  De deelnemer  verneemt heel wat over de vroegere en huidige functies van de spoelkom. Wandelend in de richting van Bredene geniet hij/zij van het waterlandlandschap met specifieke fauna en sportbeoefening en de "petite histoire" van de omliggende wijken. Als hoogtepunt wordt de deelnemer een oesterkenner en -proever  (vrijblijvend maar betalend)  van de nieuwe, eertijds befaamde ' Ostendaises ".                                                              
 12. Minicruise met de Franlis.
  Op volle zee leert u de vele boeien uit elkaar houden, bewondert u de koninklijke skyline van Oostende, vaart u tussen de verraderlijke zandbanken door en verneemt u meer over de drukste scheepvaartroute ter wereld waar u nu een bevoorrechte getuige van bent.
  De Noordzee vertelt immers een eeuwig verhaal.
   
 13. Petit Nice tot Petit Paris.
  Een wandeling langs het Oostendse erfgoed van de belle époque en het Interbellum. Hierbij ontdekt de deelnemer de fraaiste gevels van de westelijke uitbreiding van de stad.
   
 14. Erfgoed met smaak

  Tijdens deze wandeling maakt u op een smaakvolle manier kennis met prachtige erfgoedlocaties en ontdekt u in een aantal bijzondere panden.

 15. "Oostende oender woater"

  In 1953 werd de stad voor het laatst door een vernietigende storm geteisterd die in Nederland 1836 doden eiste. Met de gids volgt u in beeld en woord het spoor van de ravage en krijgt u te horen hoe onze kust zich voorbereidt op een 1000 –jarige storm.
 16. Hugo Claus -   NIEUW

  De gids volgt het spoor van de jonge Hugo Claus door de stad en houdt halt bij de locaties die een rol hebben gespeeld in z’n adolescentenjaren aan zee en of in het latere werk van de auteur-kunstschilder. Hugo Claus maakte in de Stad aan Zee kennis met de toen nog rijke bioscoopcultuur, de boksring, de (vissers)cafés, het werk van James Ensor en z’n eerste vrouw Elly Overzier. De ultieme lotsverbondenheid tussen Claus en de stad wordt bezegeld met zijn asverstrooiing voor de kust van Oostende. De 2 uur durende wandeling wordt gestoffeerd met roman-, brief- en poëziefragmenten, anekdotes en biografische gegevens.
 17. à l'Ostendaise  -  Nieuw

  Tijdens die wandeling maakt de deelnemer kennis met de visser en de Vlaamse visserij, haar geschiedenis, huidige uitdagingen en toekomst. Hij/zij verneemt hoe de vis vanuit zee op zijn/haar bord terecht komt, steekt heel wat op over hedendaagse en alternatieve visserijmethodes, visserijgronden, quota, duurzame en milieuvriendelijke visserij en seizoensgebonden vissoorten. Een educatieve film rondt de excursie af.
 18. Am Strand von Oostende - NIEUW

  Bij de herdenking van de Groote Oorlog van 100 jaar geleden leggen we de focus op Oostende. Hierbij wordt niet enkel het militaire aspect bekeken maar ook de wijze waarop de bevolking deze moeilijke vier jaren heeft ervaren. Denken we maar aan de vele vluchtelingen, onderdak, voedselbedeling, opeisingen, ontberingen, bombardementen. We trachten de impact van de bezetting op het leven van de burgers in de etappestad Oostende terug tot leven te brengen. 
 19. Fair Trade wandeling
 20. Wandel met een gids door het centrum van Oostende en verken de Oostendse binnenstad door een Fairtradebril.
  Kom meer te weten over het handelsverleden en de voedselkilometers, en evolutie van overzeese handel tot Fair Transport. Tijdens de wandeling kom je ook meer te weten over de tewerkstelling doorheen het sociaal economische verleden van Oostende en het ontstaan van enkele sociale initiatieven. We komen langs bestaande en verdwenen instellingen en kruiden de wandeling met pittige en onverwachte anekdotes.
   
 21. Nog meer wandelingen op aanvraag

  Armoe Troef
  Erfgoed met Smaak
  Fonteinenwandeling
  In het Spoor van schrijvers en dichters
  Karel Jonckheerewandeling
  Kerkhofwandelingen (Nieuwpoortsestweg / Stuiverstraat)
  Krabbenvangst
  Stene-Dorp
  Vuurtorenwijk alias Opex
  Westerkwartier
  Zandvoorde-Dorp
  Zeehelden

 

 

OOK FIETSTOCHTEN EN  BUSRONDRITTEN: ( met uw eigen fiets of bus)

 1. Groot Oostende

 2. Havenrondrit.