Overzicht van de komende activiteiten en lezingen

Lezingen & Bezoeken -------------------------------------------

ZONDAG 11 MAART 2018

Het Vlot

We brengen een bezoek aan de hedendaagse kunsttentoonstelling Het Vlot - Kunst is (niet) eenzaam met de curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos. 73 (inter-)nationale gevestigde maar ook opkomende kunstenaars tonen werk - van beeldende kunst over film, tekst, tot performances en dit op meer dan 20, soms verrassende locaties in onze stad.

De dramaturgie van de tentoonstelling vertrekt in Mu.ZEE met een onderzoek van het Vlot van de Medusa van Théodore Géricault en het utopische vlot van Jan Fabre.


Alle kunstwerken zien binnen de toegemeten tijd, kan niet. De keuze laten we over aan de be-geleidende gids(en).

Afspraak: 10.00 uur - Mu.ZEE, Romestraat 11, Oostende

Maximaal 25 personen - Leden: € 10,00 & niet-leden: € 12,50 (toegang + gids)
Inschrijven bij Patricia Veris, liefst 8 dagen op voorhand op 059 80 62 39 of via mail: patricia.veris@skynet.be

Inschrijving definitief na overschrijving van € 10/12,5 per persoon op Lange Nelle vzw BE91 3800 0491 8476 met vermelding ‘Vlot & aantal personen’.

VRIJDAG 23 FEBRUARI 2018

Het Vlot
VISSERSOPSTAND 1887
Geïllustreerde lezing met muzikale omlijsting door Doris Klausing

 


Deze lezing is gebaseerd op Doris’ nieuwe historische roman ‘Tot elke prijs’.
Doris Klausing beschrijft in haar boek het verhaal van een vissersfamilie die ten tijde van de Vissersopstand probeert te overleven. De roman is gebaseerd op historische feiten. Tijdens die opstand vielen vijf doden en acht zwaargewonden door de kogels van de Burgerwacht. De auteur tekent in haar roman het Oostende op het einde van de negentiende eeuw. De kroostrijke vissersbevolking leefde er in de grootste armoede, dit in schril contrast met het mondaine leven van de beau monde die Oostende als geprefereerd kuuroord koos in het spoor van koning Leopold II.
De Oostendse vissers konden met hun zeilvaartuigen ook niet op tegen de stoomschepen van de Engelsen, die hun goedkopere vis in de Oostendse mijn aanboden en daarbij ook nog eens onze vissers op zee hinderden met hun uitgezette drijfnetten. Het is Klausings tweede boek. In 2015 verscheen al 'Pekel en Kabeljauw', een roman over de IJsland-vaart. 'Tot elke prijs' telt 202 bladzijden, kost € 20,00 en is uitgegeven bij Zorro Books.

Afspraak: 19.30 uur in Jeugdherberg ’De Ploate’, Langestraat 72, Oostende

Maximaal 25 personen - Leden: gratis & niet-leden: € 2,50 (toegang + gids)
Inschrijven bij Patricia Veris, liefst 8 dagen op voorhand op 059 80 62 39 of via mail: patricia.veris@skynet.be

ZATERDAG 17 MAART 2018

Het Vlot
WANDELING ‘IN HET SPOOR VAN CORMAN’
O.l.v. Martine Hennin

 


Oostendenaar Mathieu Corman was een legen-darische boekhandelaar uit de Adolf Buylstraat bij wie heel wat beroemde klanten over de vloer kwamen. Hij was ook journalist, auteur en schrijver, saloncommunist, verzetsstrijder en eeuwige globetrotter. Zijn boekhandel is altijd een ontmoetingsplaats geweest voor kunste-naars, schrijvers, wetenschappers en mensen uit de theaterwereld.
Veel van die mensen woonden dan ook in Oostende. James Ensor, Karel Jonck-heere, Hugo Claus, Stefan Zweig, Joseph Roth enz. Een deel van die Oostendse clan zullen we op onze wandeling tegenkomen in de vorm van hun woon- en werkplaatsen. Via architectuur, kunst en literatuur uit het interbellum breien we deze wandeling aan elkaar. Maar we blijven in het spoor van Corman.

Afspraak: 10.30 uur (Zaak Maury), Adolf Buylstraat 51, Oostende

Einde omstreeks 12.15 uur aan Hotel Leopold in de L. Spilliaertstraat

Maximaal 25 personen - Leden: gratis & niet-leden: € 2,50 (toegang + gids)
Inschrijven bij Patricia Veris, liefst 8 dagen op voorhand op 059 80 62 39 of via mail: patricia.veris@skynet.be

Gidsenkring Oostende

valavond

Bezoek Oostende met een gids

Spaans Huisje

Gidsenkring Oostende vzw

Lange Nelle
Christinastraat 67
8400 Oostende

info@oostendeahoy.be